Польський уряд “провалився” в боротьбі з АЧС

Польща одна з країн, які найбільше постраждали від африканської чуми свиней. Через стрімке поширення вірусу багато країн імпортерів навіть відмовлялися від купівлі польської свинини. Аби допомогти країні впоратися з АЧС, Єврокомісія виділила майже 10 млрд євро на допомогу фермерам, пише “Агро-Центр”.

Ще у вересні 2017 року Європейська комісія вирішила допомогти польським фермерам, котрі постраждали від АЧС. Для цього було виділено 9,3 млн євро з бюджету Спільної сільськогосподарської політики. Найбільше коштів призначалося для свинарів, які були змушені припинити виробництво свинини через нові ветеринарні вимоги.

Боротьба з нелегалами: за українськими фермерами стежитимуть супутники

Аби фермер міг отримати допомогу він мав дотриматися декількох правил: з 1 липня 2016 до 30 червня 2017 го його ферма мала містити не більше 50 свиней, ферми повинні були бути розташовані в карантинних зонах та в регіонах з найбільш високим ризиком виникнення хвороби. Щодо виплат, вони складали 40 євро за порося та 70 євро за дорослу свиню.

В Україні застраховані лише 5% фермерів (інфографіка)

За попередніми підрахунками виділених коштів повинно було вистачити на компенсації за 10 тисяч поросят і 171 654 свиней, тобто понад 180 тисяч тварин. Проте за рік дії програми її можливостями скористалися лише 1 446 фермерів. За 19 тисяч свиней їм виплатили близько 1,3 млн євро.

Міські ферми можуть замінити традиційні фермерські господарства

Так, 90% відсотків виділених коштів не було використано Експерти припускають, що така ситуації можуть сприйнятий у Брюсселі як провал польського уряду в боротьбі з АЧС. Це в свою чергу може ускладнити отримання інших компенсацій Єврокомісії.

Інвестор з Нідерландів розповів, чи легко вести аграрний бізнес в Україні

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: