Мистецтво і любов на все життя: фермерка готує крафтові сири та розвиває сироваріння в Україні

Ірина Дем’янюк почала займатися фермерством 10 років тому. Сьогодні жінка є власницею ферми “Семеро козенят” та президентом Асоціації козівників України. Окрім цього Ірина охоче ділиться своєю майстерністю на спеціалізованих курсах сироварів і організовує всеукраїнські фестивалі крафтового сиру, пише “Агро-Центр”, з посиланням на “AgroNews”.

До того як зайнятися фермерством Ірина працювала у дуже віддаленій сфері. Проте сьогодні жінка просто не уявляє свого життя без ферми та сироваріння. Зараз на фермі тримають близько 300 кіз. За добу отримують близько тонни молока, коли кози починають вільно пастися надої збільшуються. Продукцію збувають лише вітчизняним споживачам.

Реалізуємо тільки в Україні. Це принципова позиція. З самого початку проекту моєю метою було забезпечити українців справжнім, якісним сиром. Зараз співпрацюємо з багатьма кафе і ресторанами, в тому числі столичними, а також спеціалізованими магазинами крафтових сирів.

Білл Гейтс став фермером (деталі)

Крафтове сироваріння прийшло в Україну не так давно, але стрімко розвивається. Не дивлячись на це, конкурентів Ірина не боїться.

Ніша крафтового сироваріння і зараз не наповнена. Відкрилося багато сироварень. Є гідні, але є і “одноденки”, яким урвати б швидше… Я не бачу в сироварах конкурентів. Мені б хотілося бачити якісні продукти поруч зі мною на прилавку. А на курси сироварів багато учнів не беру: людей 6-8. Але ось що цікаво: молоко, закваски, температура – все однакове. А сир виходить у всіх різний.

Аби навчитися готувати власні сири, жінка їздила на навчання за кордон.

Унікальний бізнес: на Миколаївщині виготовляють дієтичне борошно з черемхи

Після відкриття ферми, я об’їздила практично всю Європу і всюди потроху набиралася досвіду. У нас таких майстрів, на жаль, але поки що немає. Якщо говорити про сироваріння в Україні, його практично немає як такого. Нашого, традиційного. Крім традиційної карпатської бринзи.

Фермерка розповідає, що крафтове сироваріння поділяється на два види: фермерське та ремісниче. Перший варіант це коли сир готується безпосередньо на фермі зі свіжого молока. Якщо фермер готує все власноруч то часу на розробку нових рецептів у нього не залишається, тому найчастіше кожен фермер має декілька перевірених рецептів, якій найчастіше використовує.

Другий варіант – ремісничий крафтовий сир. В цьому випадку молоко для виробництва сирів закуповується у фермерів. Сир готується за новітніми технологіями та й рецептів на таких підприємствах значно більше.

Еко-ферма для хіпстерів: на Київщині молоде подружжя вирощує лаванду та ягоди

Головне за словами Ірини це свіжість молока. Адже саме свіжість молока робить сир набагато яскравішим і ароматнішим.

Мене недавно запитали, що я відчуваю, коли варю сир, адже сироваріння це складний і тривалий процес. Я відповіла, що завжди отримую задоволення. Це задоволення, схоже з тим, що відчуває художник, годинами простоявши за мольбертом, і закінчивши картину; з тим, що відчуває альпініст, підкоривши чергову вершину, і далі можна продовжувати. Сироваріння – це творчість, це мистецтво і любов на все життя.

Ферма на фронті: колишній доброволець фронту зайнявся фермерством та готує м’ясні делікатеси

На Черкащині фермери варять французькі та італійські сири

Молоді фермерки знялися оголеними заради села (фото 18+)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: