На Запоріжжі німець займається фермерством й вирощує чорних та синіх курей

Маттіас Хенце — німець за походженням, вже 10 років живе в Україні та займається фермерством, пише “Агро-Центр”

Сьогодні Маттіас живе разом з сім’єю — дружиною Інгою та трьома дітьми у селі Канівське, Біленьківської ОТГ. З Інгою чоловік познайомився через Інтернет, з зустріччю довго не затягували.

“Власне коли приїхав та ближче познайомився з жінкою, що стала супутницею мого життя, вирішив не повертатися до Німеччини. Зрештою, протягом десяти років подружнього життя більше до Німеччини їздить Інга, а ніж я. Свою професійну діяльність я продовжив через Інтернет, а пізніше став більше часу приділяти саме господарським питанням та сім’ї.”

— поділився Маттіас.

Міські ферми можуть замінити традиційні фермерські господарства


Чоловік розповідає, що українська земля дуже родюча та багата і не використовувати її просто гріх. Поштовхом аби зайнятися фермерством стала відсутність звичних для німця продуктів на полицях магазину.

“Я пропонував односельцям, кажу – вирощуйте спаржу, а я буду купувати її, часто, навіть за 300 гривень за кілограм. Але ні, довелося зайнятися вирощуванням спаржі самостійно і скажу вам – це непросто, що власне дає розуміння її вартості на ринку. Ми з Інгою закупили насіння в Німеччині, спершу вирощували лише для себе, а зараз можемо трохи навіть продати. Сусіди дивувалися, мовляв – що ви таке дивне вирощуєте, ми жартували – ялинки, потім зізналися. Також почали вирощувати артишок, класна річ, але поки тільки для себе.”

Окрім вирощування овочів та фруктів подружжя займається розведенням незвичайних курей.

“У нас близько сотні курей звичайних, також маємо чорні кури та блакитні, їхні яйця також почали продавати, м’ясо на разі ні.”

Технології з Франції під Києвом: історія успішної еко-ферми

“Ну, м’ясо ми поки не продавали, бо тільки почали займатися вирощуванням чорних та блакитних курок, а от яйця – 200 грн. за штуку, їх беруть не для споживання, а для розмноження. Погодьтеся, з’їсти за сніданком 400 гривень, то якось не дуже цікаво, але виростити чорну курку і приготувати її м’ясо – це екзотика. М’ясо чорної курки може коштувати 400 гривень за кілограм. Думаю, що наш промисел буде спрямованим на ресторани китайської та східної кухні. Це точно додасть родзинки меню закладу. А може колись, українці настільки звикнуть до чорних курей, що будуть їх вирощувати у кожному дворі.”

Люди в українському селі заробляють на “віагрі” (відео)

Фермер розповідає, що менталітет українців дещо відрізняється від німецького. Найбільше чоловіка вразила халатність, яку він часто зустрічав в Україні

“Нехай мене не зрозуміють неправильно, але я вигадав таке поняття як – українська катастрофа. Я довго не міг звикнути до того, що коли ти купуєш скажімо меблі, то вони можуть криво стояти, або бракувати деталей при їх монтажі. Відкладати на завтра це дуже характерна риса українців, з моїх спостережень. До цього поки я не звик.”

Сьогодні подружжя мріє про власну справу, яка б забезпечила уїм добробут, здорове харчування та можливість займатися тим, чим вони люблять – землею та господарством. 

Фіни рятуватимуть планету за допомогою вегетаріанства

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: