ТОП-6 фактів: солома як альтернативне джерело енергії

Задоволення теплових і енергетичних потреб завдає чималого удару вітчизняній економіці. Саме тому питання пошуку альтернативних ресурсів, які будуть обходитися дешевше ніж традиційні, сьогодні актуальне як ніколи, пише “Агро-Центр”, з посиланням на “Alfagro”.

Одним з таких відкриттів стала солома. В нашій країні аграрна галузь добре розвинена і даної сировини предостатньо, проте солома й надалі вважається непотрібним відходом, який просто утилізовують.
Солома має безліч переваг серед інших альтернативних джерел енергії. Нижче наведено ТОП-6 фактів на користь соломи, як альтернативного джерела енергії:

Топ-1: на тонну зерна припадає 400 кг соломи
Врожай зібрано. Подальші дії звичні – солому заорюють в землю або всупереч заборонам спалюють прямо на полі, при цьому ще й знищуючи корисний гумус. Але при правильному підході, побічний продукт може стати джерелом доступної енергії. Якщо спалити 1 тонну соломи, отримаємо близько 3 мВт теплоенергії. Якщо порівняти з вугіллям і газом, солома в вигляді палива обходилася б набагато дешевше.

В Умані ресторатор власноруч вирощує овець для свого ресторану


Топ-2: мільйон тонн соломи замінять 300 мільйонів кубометрів газу
Попри цей факт, солома не застосовується в Україні як паливо, або ж використовується рідко. Основними причинами вважаються відсутність певної техніки для збору і пресування в стандартні рулони і тюки. Однак основною перешкодою все ж варто вважати відсутність чіткої державної політики, спрямованої на використання та виробництво біопалива.

Гуцульська бриндзя може стати всесвітньо відомою

Топ-3: 750 грн – коштує тонна соломи при відстані доставки 25 км
Однак дуже часто солому потрібно привезти з далекої відстані, від чого ціна відповідно підвищується. На формування ціни впливають умови логістики, а також людський фактор – коли з’являється високий попит на солому, фермери починають істотно піднімати ціну.


Топ-4: Переробка соломи в пелети вирішує багато проблем
Так, у формі брикетів і пелет втрати соломи при зберіганні значно нижче, транспортування і процес завантаження в котли набагато зручніше. Здатність тепловіддачі пелет становить до 4400 ккал / кг, а це приблизно на рівні певних видів вугілля. Використання соломи та інших видів відходів в формі брикетів зростає дуже високими темпами по всьому світу.

Топ-5: Спалювання соломи відноситься до “зеленої” енергетики
Так само як сонячні і вітряні електростанції, “солом’яні” ТЕЦ також відносять до “зелених”. Держава зобов’язується закуповувати електроенергію у виробників біопалива.

Аграрний фонд України втратив зерна на суму 18,8 мільйонів гривень (деталі)

Топ-6: Міжнародні організації надають кредитування на біоенергетику
Кошти на купівлю обладнання для спалювання соломи можна отримати від датського фонду IFU. Але перш ніж дати гроші, данці оцінять ваш проект і його перспективи. Обсяг наданих кредитних коштів складе до 1,5 мільйонів євро.


Доки українці й далі спалюють солому на полях, у Європі цей вид альтернативної енергетики вже давно популярний. Так, за тюк соломи у європейських країн просять від 20-30 євро. Лідером з використання соломи у якості палива сьогодні є Данія.

Золота жила: підприємець з Києва вирощує на фермі каліфорнійських черв’яків (відео)

Активна політика в галузі відновлюваної енергетики стартувала в цій країні ще з 1976 року. Мета її – усунути залежність від викопного палива. Зараз в Данії працює понад 10 тисяч котлів потужністю 1 МВт, а 70 котелень спалюють біомасу в системах теплопостачання. У деяких країнах солома застосовується не тільки для отримання тепло і електроенергії. У Нідерландах з неї вже отримують автомобільне паливо. Солома знайшла своє застосування у виробництві біодизеля і біогазу.

Вигідний бізнес: сім’я покинула Київ, щоб робити сири (фото)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: