Сезон у розпалі: що потрібно знати перед покупкою кавуна

У більшості з нас серпень асоціюється, саме з сезоном кавунів та динь. Не даремно кажуть, що саме у цей час вони найсмачніші. Що потрібно знати перед тим як купувати ці ягоди у матеріалі нижче, пише “Агро-Центр”.

Чи можна отруїтися кавуном?
Ранні кавуни можуть бути небезпечні через високий вміст нітратів і нітритів. Така думка, і не без підстав, склалося через те, що раніше, років 10 тому, кавуни вирощували з великою кількістю хімії.

“Робилося це, щоб отримати якомога більший урожай. Баштанники поливали поля так званим аричним способом. Кидали мішок селітри в арик (невеликий зрошувальний канал), проткнувши його вилами, і добрива разом з водою надходили до рослин”,

— пояснює експерт.

Земля зеленіша ніж 20 років тому: кому потрібно подякувати


Зараз використовують переважно крапельне зрошення. Воно дозволяє дозовано вносити добрива і уникати перевищення шкідливих речовин в плодах.

Чи є хімія в цих ягодах?
Визначити на око наявність шкідливих речовин не можна. Білі прожилки не показник високого вмісту нітратів, як багато хто звик вважати. Це показник недозрілості. Жилкуватий і ще кислуватий, невиразний смак свідчить про те, що плід зірвали завчасно, і він доходив до кондиції не в полі.

В чому користь кавунів?
Кавуни містять антиоксиданти, каротин, фолієву кислоту. У них багато магнію: більше половини добової норми всього в 100 г м’якоті. Цей мікроелемент допомагає всмоктуватися іншим корисним речовинам.

Робот замість бджіл: вчені створили машину, яка може запилювати рослини (відео)

Майже на 90% кавун складається з води, тому прекрасно вгамовує спрагу, при цьому збагачуючи організм мінеральними солями.


Від чого залежить ціна?
Чим більше кавунів визріло на полях, тим нижче ціна. Ранні кавуни завжди дорожчі. Коли починається масовий збір, ціна може опуститися, а потім, вже восени, знову трохи піднятися.

“Вартість смугастої ягоди також залежить від сорту і технології вирощування. Найдорожчі — кавуни без хімії, а також незвичайні: без насіння, з жовтою м’якоттю, квадратні. Великі дорожче, ніж невеликі”,

— говорить експерт.

З сухим хвостиком або з соковитим?
Ще один міф, що про стиглості кавуна говорить сухий хвостик. Мовляв, кавун дозрів, і стебло, що з’єднує його з кущем, пересохло через непотрібність.

Вибухова картопля: у партії картоплі знайшли гранату

Насправді він висох, тому що пройшло багато часу з того моменту, як плід був зірваний. І нічого хорошого в цьому немає. Через три-чотири дні після збору в ранніх плодах (що дозрівають в кінці червня) пропадають вітаміни, корисні речовини, погіршуються смак і структура м’якоті. Середні сорти (встигають в середині липня, серпні) можуть протриматися тиждень. Пізні (вересень-жовтень) можна зберігати місяць. Найсмачніший і найкорисніший кавун — свіжозірваний. Про його свіжості говорить зелений, соковитий хвостик. Такий кавун приємно тріщить при розрізанні, у нього соковита, солодка і міцна м’якоть.

“Через 5 років хочу прочитати, що наше господарство дало роботу людям з інвалідністю”, – фермерка Яна Брик про свою справу-мрію

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: