Мільйони євро у село: Нідерланди інвестують в Україну

Україна має неймовірний потенціал в аграрному секторі. Саме це приваблює іноземні інвестиції в АПК України. Однією з найактивніших країн інвесторів – є Нідерланди, пише “Агро-Центр”.

Сьогодні Нідерланди активно інвестують кошти в розвиток сільського господарства України. Співпраця не обмежується лише великими підприємствами, невеличкі ферми також отримують підтримку від іноземних колег. Співпраця України і Нідерландів відбувається в декількох форматах: підприємницькі проекти, наукові дослідження, соціальні ініціативи та державні партнерські програми.

Зменшення податку та збільшення кредитів: як влада Франції допомагає постраждалим від негоди фермерам

Так, основними напрямками для співпраці було обрано наступні: рослинництво, зокрема тепличне господарство, посадковий матеріал, тваринництво, біоенергетика, органіка і освіта в сільському господарстві. Для полегшення співпраці існує навіть спеціальна інтренет-платформа Orange Directory, де підприємці можуть отримати найсвіжішу інформацію про голландські компанії в Україні.

Наймасштабнішими за 2017-2018 рік стали наступні спільні проекти в АПК:

Молочне господарство “Розволожжя“. Компанія надає своє молоко для заводу Danone. З даного молока виготовляється виключно дитяче харчування. Так, завдяки співпраці за літо 2018 року “Розволожжя” збільшило кількість ВРХ з 770 до 2 тис. голів.

Українські фермери зазнають збитків через нашестя гризунів

Річкова логістика “НІБУЛОН”. З 2017 року голландський банк FMO інвестував в компанію “НІБУЛОН” $35 млн. Головна мета інвестицій допомагати розвивати річкову логістику. Планується, що завдяки оновленим виробничим потужностям вдасться підвищити рентабельність і ефективність річкових перевезень, а також знизити навантаження на навколишнє середовище.

Енергоефективність цукрового виробництва “Астарти”. $25 млн – саме стільки було надано компанії банком FMO. Кошти цукрове виробництво направило на переоснащення обладнання потужностей. Частина коштів пішли на спорудження водоочисних споруд, які мають економити споживання води на виробництві до 50%.

Інтерактивна карта для фермерів: Україна друга за площами сільськогосподарських угідь

“Володимир-Волинська птахофабрика”. З 2017 року 20% акцій підприємства належать приватному голландському інвестиційному фонду Safedam. 25 млн євро було виділено на оновлення підприємств ТМ “Чебатурочка“, за кошти планується закупівля голландського обладнання та курчат молодняка.

Олійноекстракційний завод Allseeds. У жовтні 2018 року 16% акцій підприємства було викуплено FMO і Diligent Capital Partners (DCP). Нові інвестори планують розширити потужності та сприяти розширенню екологічних аспектів виробництва.

Комплексне виробництво “Кищенці”. Підприємство вже 6 років займається рослинництвом, тваринництвом і вирощуванням овочів. Виробництво знаходиться в Черкаській області, а керує ним голландський підприємиць. Найвідоміші інвестиції підприємства в будівництво підвідного газопроводу до сіл Кищенці й Добра.

“Татусеві кізоньки”: сировари створять в Україні інноваційну ферму

Теплиці Galicia Greenery. Ще у квітні 2017 року за кошти голландських інвесторів у Львівській області було збудовано вже другу чергу тепличного комплексу. У даний проект було інвестовано €600 тис. Площа теплиць на сухій гідропоніці майже 5 тис. м2 з теплиць можна зібрати до 6,5 тис. кг салату на тиждень. З 2015 року в компанію було вкладено €2,5 млн.

Ягідні саджанці Dekoplant. Спочатку голландсько-українське підприємство займалося посівним матеріалом троянд, а минулого року вирішило зайнятися новим напрямком – саджанцями ягідних культур. Аби вдало вирощувати ягідні саджанці підприємство працює з новітніми технологіями та сучасним обладнанням.

Отруєна річка: на Львівщині масово гинуть раки та риба

Свинокомплекс і елеватори “Гірсам“. Підприємство працює на Волині та є спільним проектом українців та голландців. Займаються там розведенням свиней та обробкою зернових. Інвестує компанія здебільшого в елеваторні потужності та оновлення тваринницьких комплексів.

Зернові потужності “Нива Біла”. Компанія займається вирощуванням зернових і бобових культур, а також насінням олійних. Кошти планується направити на розширення потужностей і створення нових робочих місць.

Фермери зі східних областей скаржаться на бездіяльність влади

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: