Вирощувати вгору з меншими затратами: як розвивають сіті-фермерство в Сінгапурі

Великі зміни в сільському господарстві відбуваються прямо зараз в Сінгапурі. А саме, сільськогосподарська революція з акцентом на сіті-фермерство, пише “Агро-Центр”.

Сінгапур прагне збільшити власне виробництво продуктів харчування, вирощуючи овочі на офісних будівлях і створюючи багаторівневі рибні і креветочні ферми. Таким чином, острівна нація намагається виконати імпортозаміщення, щоб прогодувати 5,6 млн жителів.

Сінгапур виробляє близько 10% їжі, яку споживають мешканці країни. Але оскільки зміна клімату і зростання населення загрожують поставкам продовольства, країна хоче збільшити частку місцевих продуктів до 30% до 2030 року відповідно до плану, відомим як “30-30”.

Сінгапуру належить всього 724 квадратних кілометри землі. Тільки один відсоток цієї площі землі використовується для сільського господарства. Витрати на виробництво продуктів харчування вище, ніж в решті частини Південно-Східної Азії.

Ціни на продукти харчування в Україні не припиняють зростати


У зв’язку з цим фермерам рекомендують перейти на вертикальне землеробство і “рости вгору з меншими затратами”.

“Кожного разу, коли я говорю про продовольчу безпеку в Сінгапурі, я говорю людям: не думайте про землю — думайте про небо, тому що ми можемо рости тільки вгору”,

— говорить Пол Тенг, професор сільського господарства в Технологічному університеті Наньян, в інтерв’ю агентству REUTERS.

У Сінгапурі налічується понад 30 вертикальних ферм. За останні три роки число так званих “небесних ферм” подвоїлося.

Sustenir Agriculture – одне з таких підприємств, на гідропонній фермі якого вирощують незвичні для Сінгапуру продукти: капусту, томати черрі і полуницю. Продукція реалізується в місцевих супермаркетах і через інтернет- магазини.

У минулому році Sustenir залучив 16 мільйонів доларів від інвесторів. Гроші будуть використані для розширення виробництва в Сінгапурі і відкриття відділення в Гонконзі.

Apollo Aquaculture Group — ще один приклад сіті-фермерства — будує на додаток до своїх потужностей високоавтоматизовану восьмиповерхового рибну ферму вартістю близько 50 мільйонів доларів.

Українці витрачають на їжу більшу частину доходів

Apollo виробляє 110 тонн риби щороку. Нова рибна ферма буде означати 20-кратне збільшення обсягів.

“Зараз дуже непередбачувано вести рибний бізнес традиційним способом. В останні роки були проблеми з цвітінням водоростей, які вбивають рибу фермерів”,

— сказав глава Apollo Ерік Нг.

Компанія Shiok Meats хоче стати першою в світі з продажу креветок, вирощених з клітин в лабораторії. Клітини поміщаються в живильний розчин в резервуарах, через чотири-шість тижнів рідина видаляється, залишаючи підрослі шматочки креветок.

Компанія Shiok Meats планує продавати свій продукт в одному або двох кращих ресторанах до кінця 2020 року. До 2030 року вона сподівається зробити досить м’яса креветок, щоб прогодувати весь Сінгапур.

Уряд Сінгапуру планує до середини 2021 року збудувати заводи з виробництва комах для білка, і всіляко сприяє розвитку сіті-фермерства.

Проте не всі поділяють думку, що нові технології краще. Фермер Вільям Хо займається традиційним виробництва яєць, вважає, що уряд занадто сильно загрався в вертикальне землеробство.

“Багато хто з них (сіті-фермерів) зазнали невдачі. Ось чому я завжди питаю уряд, чому б вам не інвестувати в нас, що працюють по-старому? Ми більш практичні”,

— сказав він.

Професор Пол Тенг бачить головну складність сіті-фермерства в тому, що висока вартість технології робить їх продукцію занадто дорогою для більшості людей. Але технічний прогрес не стоїть на місці. Чим більше буде впроваджуватися інновацій, тим більше це дозволить скоротити витрати виробників, тим доступніше буде продукція для широкого кола споживачів.

М’ясо стає все менш доступним для українців

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: