Прибуткова справа: сім’я фермерів з Запоріжжя вирощує понад десять видів салату

Ольга та Віталій Шкрібляк вирощують 12 видів салату на 1 гектарі. Їхнє господарство знаходиться у селі Велика Знам’янка, що у Запорізької області. Господарям настільки сподобалась дана культура, що наступного року планують збільшити площі вдвічі. Сьогодні свої салати Ольга та Віталій продають під брендом “FreshSalat” пише “Агро-Центр”, з посиланням на “АгроЮг”.

Фермери розповідають, що починали буквально з 50 кущів. Перший пакетик насіння отримали аби спробувати, тоді серйозних намірів не мали.

“Для початку нам просто порадили спробувати. Ми починали буквально з 50 кущів. Потім ми розширилися – десь 1000 посіяли. Далі ми настільки втягнулися, настільки ця культура прикипіла до нас, або ми до неї. Ми розуміємо, що у кожного виробника є своя культура, яку він проносить через серце, через душу, вкладає всю свою любов. У нас це салати, хоча ми вирощуємо ще огірки і помідори”,

— розповідає Ольга.

Україна збільшила імпорт дешевої китайської ікри

“Перший рік, коли вирощуєш, всі салати ідеально ростуть. Ось капризи починаються на наступний рік. Тому що перший рік ми не бачимо якості. А ось далі ми взяли собі за гасло видати якість, щоб це була не якась солома, ні якийсь пучок, а був якісний продукт”,

— пояснив Віталій.

Фермер розповів як йому вдається вирощувати овочі та салати в пустелі

Свою продукцію фермери продають через соцмережі. Окрім цього пробують виходити на мережі магазинів

“Завдяки сторінці йдуть замовлення від 1 кг і вище. Ми відправляли і поштою, і всіма можливими видами доставки. Відмінно доходить. Але відправляємо тільки в холодну пору року. У минулому році, з огляду на, що зима була досить таки м’яка, ми відправляли цілу зиму і аж до березня. В -20 ° C ми, звичайно, не відправляли, але до -10 ° C – відправки були”,

— ділиться Ольга.

Фермери кажуть, що не дивлячись на досвід та любов до своєї продукції, конкуренція дуже відчувається. Саме тому вони знайшли свою відмінність від інших — високу якість продукту. Ще однією проблемою є кадри, тому що розширення господарства впирається в питання трудових ресурсів.

“Днями нам сказали, що для того, щоб твердо стояти на ногах у цьому бізнесі і щоб нас помітили потрібно мати від 20 га. Це все є, але як це обслужити, це треба все організувати, це треба все зробити. Тому поки ми не вирішимо проблему з робочою силою, це просто нереально”,

— нарікає Віталій.

На імпорт: українські яйця завойовують закордонні ринки

Українські яблука завойовують екзотичні ринки

Фермер на Кіровоградщині розвиває село (ФОТО)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: