Прибуткова справа: сім’я фермерів з Запоріжжя вирощує понад десять видів салату
Ольга та Віталій Шкрібляк вирощують 12 видів салату на 1 гектарі. Їхнє господарство знаходиться у селі Велика Знам’янка, що у Запорізької області. Господарям настільки сподобалась дана культура, що наступного року планують збільшити площі вдвічі. Сьогодні свої салати Ольга та Віталій продають під брендом “FreshSalat” пише “Агро-Центр”, з посиланням на “АгроЮг”.
Фермери розповідають, що починали буквально з 50 кущів. Перший пакетик насіння отримали аби спробувати, тоді серйозних намірів не мали.
“Для початку нам просто порадили спробувати. Ми починали буквально з 50 кущів. Потім ми розширилися – десь 1000 посіяли. Далі ми настільки втягнулися, настільки ця культура прикипіла до нас, або ми до неї. Ми розуміємо, що у кожного виробника є своя культура, яку він проносить через серце, через душу, вкладає всю свою любов. У нас це салати, хоча ми вирощуємо ще огірки і помідори”,
— розповідає Ольга.
Україна збільшила імпорт дешевої китайської ікри
“Перший рік, коли вирощуєш, всі салати ідеально ростуть. Ось капризи починаються на наступний рік. Тому що перший рік ми не бачимо якості. А ось далі ми взяли собі за гасло видати якість, щоб це була не якась солома, ні якийсь пучок, а був якісний продукт”,
— пояснив Віталій.
Фермер розповів як йому вдається вирощувати овочі та салати в пустелі
Свою продукцію фермери продають через соцмережі. Окрім цього пробують виходити на мережі магазинів
“Завдяки сторінці йдуть замовлення від 1 кг і вище. Ми відправляли і поштою, і всіма можливими видами доставки. Відмінно доходить. Але відправляємо тільки в холодну пору року. У минулому році, з огляду на, що зима була досить таки м’яка, ми відправляли цілу зиму і аж до березня. В -20 ° C ми, звичайно, не відправляли, але до -10 ° C – відправки були”,
— ділиться Ольга.
Фермери кажуть, що не дивлячись на досвід та любов до своєї продукції, конкуренція дуже відчувається. Саме тому вони знайшли свою відмінність від інших — високу якість продукту. Ще однією проблемою є кадри, тому що розширення господарства впирається в питання трудових ресурсів.
“Днями нам сказали, що для того, щоб твердо стояти на ногах у цьому бізнесі і щоб нас помітили потрібно мати від 20 га. Це все є, але як це обслужити, це треба все організувати, це треба все зробити. Тому поки ми не вирішимо проблему з робочою силою, це просто нереально”,
— нарікає Віталій.
На імпорт: українські яйця завойовують закордонні ринки
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: