“Корупційна пастка”: фермерів зобов’яжуть отримувати ліцензію на зберігання палива

16 травня 2019 р. було підписано Закон 2725-VIII, який передбачає внесення змін в Податковий кодекс України по отриманню ліцензій на зберігання пального. Експерти “УКРАВТОНОМГАЗвже називають цей закон новою корупційною схемою, пише “Агро-Центр”.

Вже з 1 липня 2019 року всі суб’єкти господарювання, які використовують паливо для власного споживання і приймають паливо в резервуари встановлені на підприємстві, зобов’язані отримати ліцензію на зберігання палива.

Депутати хочуть прийняти популістський законопроект про фермерів

Експерти наголошують, що після прийняття нового закону, ДФС не цікавитиме цільове призначення земельної ділянки, на якій розташована місткість з паливом. Але згідно з містобудівними нормативними актами, місткості з паливом необхідно розміщувати тільки на земельних ділянках з певним цільовим призначенням. Передбачається, що саме це порушення зацікавить корумповані правоохоронні органи та інспекції.

Наприклад, Закон про містобудівну діяльність передбачає штраф 1 500 000 грн. за експлуатацію резервуарів з паливом класу наслідків СС3, без документів ДАБІ. Отримати дозвільні документи від ДАБІ не можливо без зміни цільового призначення. Тепер паливні бази ДФС допоможуть правоохоронним та надзорним органам здійснювати додатковий тиск на бізнес ще з більшим масштабом.

— йдеться у повідомленні на сторінці УКРАВТОНОМГАЗ, у Фейсбук.

Нелегали: чи допоможе новий законопроект вийти з тіні українським фермерам

З 1.07.2019 року буде діяти штраф за відсутність ліцензії на зберігання пального – 500 000 гривень.

Вже зараз, юристи кажуть, що варто чекати появи компаній-посередниць, які будуть пропонувати швидко оформити паливні ліценції без зайвих документів. Зазвичай такі компанії співпрацюють з корумпованими прокурорами і слідчими, які потім відкривають кримінальні справи проти директорів, які подавали заяви на отримання ліцензії. Найчастіше застосовують для шантажу ст. 358 КК України “Підробка документів”. Компанії-посередники подають свідомо підробні документи для отримання ліцензії, або ще гірше  просять директора підписати свідомо неправдиві документи.

Страхування бджіл та кримінальна відповідальність: що нового чекає пасічників у 2019 році

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: